Demokrātiski par mākslu. “DemArt” pičings “Māksla dzīvespriekam Kuldīgā”



Kuldīgas “Demokrātijas festivāla” otrās dienas rītā, 3. augustā Kuldīgas kopienas mākslas pasūtītājas sarīkoja “DemArt” pičingu jeb Kuldīgas konkursā iesniegto ideju prezentāciju.

2023. gada izskaņā Starptautiskais Kopienas pasūtītas mākslas institūts (iicca.org) aicināja māksliniekus pieteikt idejas laikmetīga mākslas darba radīšanai Kuldīgā. Konkursa rīkotājas, Kuldīgas kopienas mākslas pasūtītājas, kā īpašu kritēriju bija izvirzījušas dzīvesprieka klātesamību iecerētajā darbā, lai ienestu vairāk gaišuma pilsētas ikdienā un iedvesmotu tās iedzīvotājus rast un radīt prieku sev un apkārtējiem. Konkursam atsaucās gandrīz 30 autori, taču tikai viens ieguva galveno balvu un iespēju realizēt savu ideju – 31. augustā Starptautiskajā jaunā teātra festivālā “Homo Novus” tiks atklāts Jurģa Spulenieka kopienas pasūtītais darbs – dokumentālo stāstu pastaiga “Ačgārnā Kudīgā”.

Tomēr konkursa rīkotājas vēlējās Kuldīgas kopienu, pašvaldības un kultūras nozares pāstāvjus iepazīstināt arī ar citām konkursā iesniegtajām perspektīvajām idejām. “DemArt” pičingā ar savām idejām mākslas darbam Kuldīgā piedalījās dizainere Inga Bermaka, dejas un teātra māksliniece Kristīne Brīniņa, vizuālā māksliniece Lība Bērziņa, tēlnieks Kristaps Andersons un stikla māksliniece Marta Ģibiete.

Klātesošie varēja uzklausīt un iztaujāt mākslas darbu ideju autorus un izteikt viedokli par to, kādu publisku mākslu vēlas Kuldīgas iedzīvotāji. Pie baltajiem “Demokrātijas festivāla” galdiem raisījās diskusijas par to, kura balss ir noteicoša šo lēmumu pieņemšanā un radās daudz jaunu impulsu jaunradei. Mākslinieku ieceres šķita papildinām cita citu, kopā veidojot visaptverošu programmu, kas ļautu iedzīvotājiem no tuvākiem un tālākiem Kuldīgas un reģiona apgabaliem veidot sarunas, iesaistīties radošās aktivitātēs, dalīties prasmēs, izteikt savas vēlēšanās “zelta zivtiņai” un tikt sadzirdētiem.

“DemArt” pičingu rīkoja Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar valsts pētījumu programmu “Sabiedrības saliedētības vektori”, ko īsteno Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Filozofijas un socioloģijas institūts. Sadarbības mērķis ir veicināt sabiedrības saliedētību, attīstot mākslas demokratizācijas pieejas.

Demokrātijas festivālu atbalsta: Sabiedrības integrācijas fonds un Latvijas Pilsoniskā alianse no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, Kuldīgas novada pašvaldība, Europe Direct Kuldīga no Eiropas Savienības piešķirtajiem līdzekļiem.



Atpakaļ