Latvijas Jaunā teātra institūts turpina īstenot starptautiskās platformas “Magic Carpets” rezidences



No 15. augusta līdz 20. janvārim Latvijas Jaunā teātra institūts īsteno starptautiskās platformas “Magic Carpets” rezidences, kurās piedalās mākslinieks/dokumentālists Andrejs Strokins, dejas māksliniece, scenogrāfe Līga Ūbele, režisores Tatjana Ibraimova un Laura Čaupale.

Šī brīža pasaules un vietējie notikumi sabiedrībā, mudina atgriezties pie indivīdu stāstiem un iespējamo savstarpējo dialogu starp dažādiem cilvēkiem, kopienām un vietām. Rezidences mākslinieki ir izvēlējušies tēmas, vietas un kopienas, kurās mīt neviennozīmīgas attiecības, viedokļi un izaicinājumi. Caur sarunām, intervijām un dažādām darbnīcām mākslinieki veidos dialogus, sniegs platformu, lai izskanētu dažādi stāsti un pieredzes.

Andrejs Strokins savas rezidences laikā dokumentēs jauniešu stāstus, kuri pieredzējuši viedokļu nesakritību ģimenes vai draugu lokā saistībā ar Krievijas karadarbību Ukrainā. Mākslinieka uzsaukums dalībniekiem.

Līga Ūbele savas rezidences ietvaros ir ieinteresēta iepazīt Ķengaraga apkaimes senioru brīvā laika pavadīšanas paradumus, veidot jaunus notikumus, iesaistot apkaimes iedzīvotājus, uzklausīt stāstus un ierosinājumus. Līga sadarbosies ar vietējiem iedzīvotājiem un Ķengaragā dzīvojošo sociālantrolpoģi Ingūnu Potetinovu.

Laura Čaupale un Tatjana Ibraimova strādās ar Ukraiņu, māksliniekiem un vietējo kopienu, kuri ir patvērušies Latvijā no kara Ukrainā notiekošā kara.

Par māksliniekiem
Andrejs Strokins (dz. 1984) ir latviešu fotogrāfs, kurš dzīvo un strādā Rīgā. Viņš strādā ar dokumentālās fotogrāfijas projektiem, kā arī ar vernakulārajiem attēliem un atrastajiem arhīviem. Papildus personīgo projektu īstenošanai Strokins strādā kā ārštata fotogrāfs, galvenokārt strādājot ar reportāžu un portretu fotografēšanu, kā arī ar redakcionāliem uzdevumiem.
http://strokins.info/

Līga Ūbele ir neatkarīga laikmetīgās dejas māksliniece un scenogrāfe. 2018. gadā ieguvusi bakalaura grādu laikmetīgās dejas mākslā Latvijas Kultūras akadēmijā un 2021.gadā – maģistra grādu scenogrāfijā Latvijas Mākslas akadēmijā. Līga veido savas dejas izrādes, dejo citu horeogrāfu darbos, veido scenogrāfijas, kā arī iesaistās dažādos starpdisciplināros projektos un rezidencēs gan Latvijā, gan ārzemēs. Septembra sākumā pirmizrādi piedzīvoja viņas pēdējais iestudējums-kustību lekcija “Bez nosaukuma”, kas ir balstīts Džona Keidža darbā “Lekcija par neko”.

Tatjana Ibraimova ir režisore, aktrise un žurnālistes no Ukrainas. Dzimusi un uzaugusi Kijivā, bet viņas ģimene dzīvo dažādos Ukrainas apgabalos. Ieguvusi divas augstākās izglītības – mākslas un režijas. Strādājusi dažādos teātra un kino projektos kā režisore, aktrise un kostīmu māksliniece. Izveidojusi politisko mākslinieku ielu teātri TUS (ielu satīras teātris); strādā Kijivas Nacionālajā mākslas un kultūras universitātē par studentu radošo prakšu organizatori. Viņa ir politiski aktīva, piedalās protestos un kultūras pieminekļu aizsardzībā Kijivā. Neatkarīgā medija SPILNO.tv žurnāliste, aktīva “Cieņas revolūcijas” 2013.-2014. gadā dalībniece.
2022. gada aprīlī kopā ar abiem bērniem Ukrainā notiekošā kara dēļ bija spiesta pārcelties uz Latviju. Šobrīd strādā pie dokumentāla projekta par Ukraiņu kultūru Latvijā un tās nozīmi kara laikā.

Laura Čaupale ir studējusi aktiermeistarību un režiju Latvijas Kultūras akadēmijā. Ieguvusi Spēlmaņu nakts balvu Gada izrāde bērniem par iestudējumu “Naksitrallīši” Leļļu teātrī. Kopš 2017.gada strādājusi Ukrainā rehabilitācijas programmā ar karavīriem, atraitnēm un bērniem, kas zaudējuši tēvus. Tagad turpina darbu ar tiem, kas cieš no Posttraumatiskā stresa sindroma, integrējot teātra vingrinājumus psiholoģiskā resursa atjaunošanā.

“Magic Carpets” ir sadarbības tīkls, kas apvieno dažādas biennāles, triennāles, festivālus,
organizācijas, institūtus, radošās telpas, augšupējas iniciatīvas un citus kultūras pasākumu veidotājus –platformā kopumā ir 19 dalībnieki no 19 dažādām Eiropas Savienības un kandidātvalstīm. Viņu uzdevums ir nodrošināt topošajiem māksliniekiem iespēju doties uz nezināmām vietām, lai kopā ar vietējiem māksliniekiem un kopienām radītu jaunus darbus, kas ļautu izcelt vietējās īpatnības un mazināt stāstu tradīcijas apsīkšanu mūsdienu sabiedrībā, veicinot kultūras pieejamību, aktīvismu un līdzdalības iespējas. https://magiccarpets.eu/



Atpakaļ