Radošās izpētes brauciens uz Somiju skatuves māksliniekiem un producentiem



Novembra vidū LJTI rīkotajā radošās izpētes braucienā Helsinkos skatuves mākslinieki un producenti no Latvijas iepazinās ar Somijas teātru un festivālu vadītājiem, producentiem, skatuves mākslas apvienību pārstāvjiem un apmeklēja vairākus mākslas notikumus.

Latvijas Horeogrāfu asociācijas priekšsēdētāja Ina Ločmele, operdziedātājs un alternatīvās kamermūzikas festivāla “Sansusī” vadītājs Armands Siliņš, horeogrāfi un dejas mākslinieki Ieva Gaurilčikaite-Sants un Krišjānis Sants jeb mākslinieku duo “IevaKrish”, režisors un Rēzeknes teātra “Joriks” mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Eihe, LJTI mākslinieciskā direktore Beka Bergere un producente Ieva Briede brauciena laikā satika vairāk nekā 70 skatuves mākslas pārstāvjus un apciemoja vairāk nekā 10 norises vietas, organizācijas un notikumus, tai skaitā radošā grupa tika uzņemta arī Latvijas vēstniecībā Somijā.

Latvijas vēstniece Somijā Kristīne Našeniece savā uzrunā Latvijas un Somijas skatuves mākslas nozares pārstāvjiem teica: “Mēs dažbrīd neapzināmies, cik Latvija un Somija patiesībā ir līdzīgas. Mūs vieno līdzīga sabiedrības mentalitāte, atsevišķi vēstures notikumi, protams, Baltijas jūra.” Tas ir viens no iemesliem, kāpēc strādājam pie kopīgu saišu stiprināšanas.

Latvijas skatuves mākslas pārstāvjiem ir svarīgi iepazīt citu valstu nozares aktualitātes, atšķirīgos darba modeļus un gūt iespaidus ārvalstu iestudējumos, kā arī jaunus kontaktus tālakai darbībai arī ārpus Latvijas robežām.

Brauciena laikā Latvijas pārstāvji apciemoja mākslinieku apvienību “Eskus“, mākslas centru bērniem, jauniešiem un ģimenēm “Annantalo“, asociāciju “Dance Info Finland“, dejas centru “Zodiak“, mākslinieku apvienību “WAUHAUS“, teātri “Teater Viirus” un performatīvās mākslas centru “Mad House” u. c. Tāpat arī Latvijas mākslinieki un producenti tikās ar pārstāvjiem no “Nordic Culture Point“, kas ir viens no lielākajiem mākslas projektu finansētājiem Ziemeļu un Baltijas valstu reģionā.

Lai gūtu plašāku ieskatu Somijas skatuves mākslas tendencēs, Latvijas pārstāvji apmeklēja vairākas izrādes, tostarp “Teater Viirus” jaunāko iestudējumu “SVETT“, “Kallo Collective” pirmizrādi darbam “The Divine Lie“, mākslas centra “Mad House” izrādi “Child Service“, kā arī vairākas festivāla “Baltic Circle” izrādes.

Režisors, teātra “Joriks” mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Eihe: “Brauciena trīs vērtīgākās atziņas un ieguvumi. Pirmā – ne pati nozīmīgākā, bet vienlaicīgi gana vērtīgā, bija savstarpēja saišu atjaunošana starp dažādām Latvijas kultūras organizācijām. Otrs – nozīmīgāks ieguvums – daudzveidīgās tikšanās ar Somijas profesionāļiem dažādos formātos un sastāvos. Kopējā prezentācija veidoja priekštatu par somu teātra un izpildītājmākslas daudzveidību. Kā arī ļāva apjaust kopējo situāciju Baltijas reģionā. Vēlāk individuālajās sarunās jau bija iespēja veidot daudz precīzākus un individuālākus kontaktus. Trešā veidojās no izrāžu un teātru apmeklējuma – gan par to, kā funkcionē dažādi teātra un izpildītājmākslas organizāciju modeļi, finansējuma apguves veidi un mākslinieciskie uzstādījumi. Brauciena rezultātā jau esam vienojušies par regulārām dejas izrādēm Rēzeknē (šobrīd gan tikai ar Latvijas kolektīvu darbību), kā arī, iespējams, uzsāksim sadarbību ar vienu no Somijā sastaptajām kompānijām! Paldies par iespēju paplašināt redzesloku!”

Operdziedātājs, laikmetīgās kamermūzikas festivāla “Sansusī” vadītājs Armans Siliņš: “Iedvesmojošs brauciens – iepazīšanās ar somu partneriem nepiespiestā gaisotnē veicināja ļoti personiska kontakta sajūtu un vēlmi rast kādu nākotnes sadarbību. Pa vidu redzētās izrādes paplašināja manu māksliniecisko redzeslauku. Izrāžu kontekstā bija interesanta to dažādība, kā žanriski, tā arī mākslinieciski. Noteikti ceļojums bija vērtīgs arī, lai satuvinātos mūsu pašu nelielās “delegācijas” starpā, domāju, arī vēstnieces satikšana nākotnē varētu labvēlīgi ietekmēt projektus Somijā, visādā gadījumā – noteikti var paļauties uz vēstniecības atbalstu, ja viņiem būs tādas iespējas.”

Pateicamies radošās izpētes brauciena dalībniekiem no Latvijas par ieguldīto laiku un resursiem, kā arī mākslinieku apvienībai “Eskus”, Latvijas Kultūras ministrijai un Latvijas vēstniecībai Somijā par atbalstu.



Atpakaļ