“Mūsu nepanesamais kultūras mantojums” – sadarbības prakses dokumentācija no Latvijas, Norvēģijas un Kipras



Šī gada pavasarī Latvijas Jaunā teātra institūts (LJTI) sadarbībā ar Norvēģijas Teātra akadēmiju un Kipras Teātra organizāciju realizēja starptautisko sadarbības nometni “Mūsu nepanesamais kultūras mantojums” –  virtuālu un starptautisku koprades praksi scenogrāfijas un performatīvo mākslu studentiem, kuri pētīja trīs dažādas vēsturiski nospriegotas, atklātu un slēptu politisku konfliktu piepildītās vides. 

Studenti no Latvijas, Norvēģijas un Kipras kopīgi iepazinās un analizēja Daugavgrīvas cietoksni Rīgā un tā vēsturi, mainoties dažādām varām, Hojas salu Norvēģijā, kur Otrā pasaules kara laikā atradās sprāgstvielu rūpnīca, kas piespiedu kārtā nodarbināja Oslo prostitūtas, un 1974. gada Turcijas invāzijas rezultātā pamesto Famagustas pilsētu Kiprā. Izpētes rezultātā tika radīti audiāli darbi par varu, vēstures traumām un rētām, pagātnes rēgiem un to nepārtraukti jūtamo klātbūtni, par vēstures sasalušajām eksistences formām, kas ritmiski un simetriski ieskauj tagadnes uztveres lauku. Audiālie darbi-pastaigas Daugavgrīvas cietoksnī nedēļās nogalēs būs apskatāmi no 2021. gada 18. maija.

Radošo sadarbību praksi studentiem vadīja teātra un kino režisore, dramaturģe un starpdisciplināru projektu autore Krista Burāne, dramaturģe un Prāgas Skatuves mākslu akadēmijas Teātra fakultātes Objektu un kopradītā teātra programmas vadītāja Sodja Zupanca Lotkere, vācu lektors, pētnieks un dramaturgs Imanuels Šipers, Norvēģijas Teātra akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas vadītājs Seržs fon Arks, kurators, akadēmiķis, scenogrāfs Janis Toumazis un māksliniece, akadēmiķe Nurtane Karagila no Kipras.

Latvijas studenti izpētes procesā cieši sadarbojās ar Sandru un Vladimiru Jakušonokiem no Bolderājas grupas.

Foto: Aivars Ivbulis un nometnes dalībnieki.

 

Nometne ir starptautiskās scenogrāfijas izpētes un jaunrades platformas “Emergence” aktivitāte un tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijai – 100” , LR Kultūras ministrijas un ES programmas “Radošā Eiropa” atbalstu.

 

 

.          



Atpakaļ