“Homo Novus” izvirzīts balvas “Kilograms kultūras 2020” fināla balsojumam



Noslēdzoties Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras 2020” ziemas balsojumam,  Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) rīkotais starptautiskā jaunā teātra festivāls “Homo Novus” izvirzīts fināla balsojumam kategorijā “Notikums”. Fināla balsojums sāksies 1. februārī, bet apbalvošanas ceremonija notiks 27. februārī. Festivāls “Homo Novus” notika pagājušā gada 28. augustā – 10. septembrī Rīgā un Cēsīs un pulcēja ap 4000 skatītāju. Tā mākslinieciskā direktore bija līdzšinējā LJTI vadītāja Gundega Laiviņa. Atbalstīt, balsojot par “Homo Novus”, iespējams šeit.

25. festivāla jubilejas gadā “Homo Novus” programmu veidoja 15 izrādes un performances – jaundarbi un vietējam kontekstam pielāgotas izrādes. “Homo Novus” notika pilsētā – ielās, sporta un tirgus laukumos, dzīvokļos, galerijās un bibliotēkās, pasludinot to par radikālas intimitātes telpu, bet programmā konsekventi netika iekļauta neviena tiešsaistes izrāde. Tāpat festivāls atrada veidu, kā piedāvāt starptautisku programmu, ārvalstu māksliniekiem attālināti radot izrādes kopā ar latviešu māksliniekiem. Tā kā vairumā izrāžu pilsēta kļuva par skatuvi, bet pilsētnieki – par līdzautoriem, visi festivāla notikumi bija pieejami bez maksas.

Festivāla programmu veidoja starptautisku mākslinieku (Čīle, Honkonga, Itālija, Lielbritānija, Norvēģija) kopradīti darbi, latviešu mākslinieku –Kristas Burānes, Artūra Čukura, Kirila Ēča, Andas Lāces, Janas Jacuksa, Lauras Stašānes, Gunas Zariņas un “GolfClayderman” – jaundarbi, kā arī izrādes, kas tapušas ciešā sadarbībā ar dažādiem cilvēkiem, kopienām, skatītājiem, pilsētvidi un to apdzīvojošiem elementiem. Pērnā gada festivāla pamata vienības – kā tās definējusi Laiviņa – ir laikmetīgā teātra nemainīgie lielumi: laiks, telpa un kopradīšana.

Atskats uz “Homo Novus” fotogrāfijās šeit, bet festivāla atklāšanas notikuma – čīliešu kolektīva  MIL M2 mobilās pilsētvides izrādes “Jautājumu projekts” – elektroniskais buklets ar rīdzinieku uzdotajiem jautājumiem pieejams šeit.

Foto: Latvijas sabiedrisko mediju publicitātes attēls



Atpakaļ