“Lietisko pierādījumu muzejs” viesosies “TR Warszawa” un ievadīs festivālu “Baltic Transfer”



No 1. līdz 6. jūlijam Lauras Stašānes un Janas Jacukas veidotais darbs “Lietisko pierādījumu muzejs” viesosies vienā no vadošajiem Polijas teātriem “TR Warszawa”, ievadot festivāla “Baltic Transfer” programmu un rudenī gaidāmo notikumu skati. Darbs iekļauts arī “TR Warszawa” rīkotajā sērijā “You Will Never Walk Alone. Let’s Talk About Abortion” – tās uzmanības centrā ir tēmas, kuras sabiedrībā tiek ilgstoši stigmatizētas, noliegtas vai par kurām vairāmies publiski runāt. Dokumentālā darba pirmizrāde notika 2020. gadā starptautiskajā teātra festivālā “Homo Novus” Rīgā, privātā dzīvoklī Avotu ielā.

“Lietisko pierādījumu muzejs” ir dokumentāla, interaktīva izstāde un notikums privātā dzīvoklī, kurā kā eksponāti izstādīti ikdienišķi priekšmeti – liecinieki vardarbībai ģimenē –, kurus speciāli muzejam kopā ar saviem stāstiem ir iesūtījušas sievietes no dažādām Latvijas vietām. Varšavā šis muzejs tiks rekonstruēts kādā privātā dzīvoklī, papildus Latvijas kolekcijai izstādot poļu sieviešu iesūtītās lietas un stāstus par piedzīvoto vardarbību ģimenē. Kolekcijas veidošanā autores un “TR Warszawa” sadarbojas ar divām Polijas sieviešu tiesību un pretvardarbības organizācijām “Feminoteka” un “Autonomia”, kā arī ar poļu teātra māksliniekiem.

Tāpat kā Rīgā, arī Varšavā izstādes laikā notiks publisks vardarbības lasījumu maratons, kurā poļu sievietes lasīs gan latviešu, gan vietējos stāstus  vienā notikumā 3. jūlijā satiksies gan tās, kas cietušas no vardarbības, gan viņu mātes, draudzenes, māsas un atbalstītājas, lai visas kopā ar balsi stātos pretī klusēšanai.

“Teātris ir viena no retajām publiskajām vietām, kur ikviens var droši un atklāti runāt par cilvēcīgām problēmām, bez kritikas un moralizēšanas. Ar ekspertu, aktīvistu un mākslinieku un to cilvēku palīdzību, kuri paši pieredzējuši grūtības un traumas, mēs vēlamies apjaust sabiedrības stāvokli un tos mehānismus, kas mūs vada,” saka rīkotāji.

Plašāka informācija par “Lietisko pierādījumu muzeju” Varšavā šeit.

“Lietisko pierādījumu muzejs” ir Latvijas Jaunā teātra institūta līdzproducēts darbs, kas ir daļa no starptautiskās platformas “Magic Carpets” aktivitātēm Latvijā un tapis ar ES programmas “Radošā Eiropa” atbalstu.

Festivāls “Baltic Transfer” Polijas galavaspilsētā Varšavā turpināsies šī gada 19.–24. oktobrī, kad līdzās igauņu un lietuviešu teātra mākslinieku darbiem tur viesosies Valters Sīlis un Matīss Gricmanis ar “Dirty Deal Teatro” iestudētās izrādes “Būt nacionālistam” adaptēto versiju, kas taps sadarbībā ar “TR Warszawa” aktieriem. “Baltic Transfer” ir ne tikai festivāla, bet arī sadarbības platformas nosaukums, kuras darbību atbalsta Baltijas Kultūras fonds un kurā apvienojušies Latvijas Jaunā teātra institūts, Viļņas Valsts jaunatnes teātris un teātra centrs “Vaba Lava” Tallinā. 



Atpakaļ